D/a: Skateplaza

Dag van de architectuur (D/a) → Blankenberge

Een “sculptuur voor iedereen” als een uitdaging in ruimte en tijd
Architecten: B-ILD

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Architect Bruno Despierre is een hele dag aanwezig en vertelt je alles over het ontwerp. Neem je eigen skateboard, inline skates, freestylestep of BMX mee en toon je beste moves, of bewonder het lokale talent. Selin (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Op de grens tussen de lokale bewoners en de appartementen van de seizoensgebonden toeristen, is er sinds het voorjaar van 2016 een skatepark in Blankenberge. Het parcours bevindt zich aan de rand van een groenzone met hoogbouw evenwijdig met de kustlijn en enkele sportcentra zoals een bowling, tennisvelden en een zwemparadijs. Aan de andere kant ligt een drukke rijbaan met enkele appartementsblokken.

Skate Stage, B-ILD (Foto: Dennis De Smet)

Al vroeg op zondag is er actie. De eersten tasten de mogelijkheden van het landschap af met hun autostepje. Ouders staan aan de kant en geven instructies. Tegen de middag zijn er meerdere kleine groepjes gevormd. Alle bezoekers houden rekening met skate boards, autosteps, bmx’en en rolstoelen die doorheen de glooiingen kunnen circuleren. Voor de aanzet kijkt elk ieder voor zich uit en tast het parcours af, zoekend naar mogelijke risico’s. Zonder veel treuzelen nemen ze het pad ter uitdaging.

Skate Stage, B-ILD (Foto: Dennis De Smet)

Geen skate plaza, “maar een sculptuur voor iedereen” bedacht het Brusselse architectenbureau B-ILD. Wanneer zij het hebben over een sculptuur, dan bedoelen ze een object dat duidelijke contouren toont. De basis hiervoor is een eenvoudig grondplan met cirkelvorm, omsloten door een vierkant. Deze opzet vormde een grote uitdaging, maar was absoluut verrijkend. Des te meer ondervonden ze hoe ‘vorm’, ‘ruimte’ en ‘tijd’ van elkaar afhankelijk zijn wanneer het gaat over circulatie. Het ontwerp en de bouw vergde ervaring en praktische kennis. Hiervoor werden skaters betrokken en ook ‘Constructo’ uit Marseille stond hen bij. Dit bureau is gespecialiseerd in architectuur voor skateparken.

Skate Stage, B-ILD (Foto: Dennis De Smet)

De leidraad voor het landschap is de rood-roze kleur. Een eenheid in kleur, mits contrasten, geeft richting. Harde kleuren duiden de patronen. En de kleurenharmonie draagt vervolgens bij tot de eenmaking van het landschap, met enig monumentaliteitgevoel naar diens gebruikers en vice versa. Het resultaat is een intelligent en toegankelijk oefenterrein, zichtbaar in de publieke ruimte, waar jong en oud kunnen samenkomen.

Auteur: Selin Geerinckx

  • Skate Stage, B-ILD (Foto: Dennis De Smet)

Praktische info

Locatie

Koning Albert I-laan 114b
8370 Blankenberge

Routebeschrijving

Van

13:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Vrij toegankelijk

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief