D/a: Stadsbibliotheek Mechelen

Dag van de architectuur (D/a) → Mechelen

Architecturen palimpsest
Architecten: Korteknie Stuhlmacher Architecten & Callebaut Architecten i.s.m. Bureau Bouwtechniek

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Bezoek het gebouw op je eigen tempo of laat je rondleiden door de architecten. Deze rondleidingen zijn gratis maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier. Plaatsen zijn beperkt! Kate (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

In de oudheid en de middeleeuwen werden teksten geschreven op perkament. Omdat dit zeer kostbaar was, werden de vellen meermaals gebruikt. Oude teksten werden er afgeschraapt om plaats te maken voor nieuwe woorden. Toch bleek dat elke tekst blijvende sporen in het hergebruikte perkament (‘palimpsest’) achterliet. Zo kunnen verschillende lagen teksten zichtbaar gemaakt en ontcijferd worden.

Het Predikherenklooster in Mechelen is zo’n palimpsest. Het barokke klooster dateert van de 17de eeuw en onderging sindsdien vele transformaties: van klooster tot verzorgingshuis en van militair hospitaal in de 19de eeuw tot de militaire kazerne in de 20ste eeuw.  Het uitgangspunt van de architecten was deze verschillende historische lagen zichtbaar te laten en uitdrukkelijk deel te laten uitmaken van het ontwerp. De gelaagdheid wordt aangewend als een decoratieve kwaliteit. De natuurlijke patine zorgt voor een feeëriek kader.

Stadsbibliotheek Mechelen, Korteknie Stuhlmacher Architecten (Foto: Luuk Kramer)

In de rand van het stadscentrum, in de nabijheid van de Dijle en Kazerne Dossin, stond sinds de jaren zeventig het klooster te verkommeren. In 2010 werd ingegrepen om dit patrimonium van de volledige teloorgang te redden toen een wedstrijd werd uitgeschreven voor een totaalrestauratie en herbestemming van de imposante ruïne tot stadsbibliotheek. Het ontwerp van Korteknie Stuhlmacher Architecten en Hild und K Architekten, i.s.m. restauratiebureau Callebaut Architecten werd het winnende project.

Stadsbibliotheek Mechelen, Korteknie Stuhlmacher Architecten (Foto: Luuk Kramer)

Het binnenhof werd ingevuld met kruidenperken, naar analogie met de middeleeuwse kloostertuin. Hierrond vormt de kloosteromgang een lees- en cyberzone. Om de leesbaarheid van het gebouw te verhogen, werd het klooster opgedeeld in een aantal zones met een verschillende graad van gebruik: dynamisch, rustig en stil. In de ‘rustige’ imposante zolderruimte brengen een reeks nieuwe dakkapellen licht en lucht binnen. Een duplex maakt deze ruimte functioneler. Het gebouw herbergt onder meer ook een gastronomisch restaurant, een café en een boekenwinkel. De kerk zal later ingericht worden als een ‘agora’, een plek voor markten, concerten en ontmoetingen. Dit is dan ook het hoofddoel van de bibliotheek: ontmoetingen stimuleren, zowel verhalen leren kennen en kennis vergaren, als mensen ontmoeten.

Auteur: Kate Kerkhofs

Werp een blik achter de schermen! Callebaut Architecten openen tijdens de Dag van de architectuur de deuren van hun bureau.

  • Stadsbibliotheek Mechelen, Korteknie Stuhlmacher Architecten (Foto: Luuk Kramer)

  • Stadsbibliotheek Mechelen, Korteknie Stuhlmacher Architecten (Foto: Luuk Kramer)

 

 

 

D/a - Inschrijvingen Stadsbibliotheek Mechelen

Het gebouw is vrij toegankelijk. Inschrijven voor de rondleiding is noodzakelijk
Praktische info

Locatie

Goswin De Stassartstraat 88
2800 Mechelen

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

10:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Vrij toegankelijk
Rondleiding om 12u30, 14u en 15u30 (inschrijving verplicht)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief