D/a: Standaertsite

Dag van de architectuur (D/a) → Ledeberg

Architecten: murmuur architecten, carton123 architecten, AE-Architecten, Atelier Arne Deruyter

Lisbeth (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Wie de Hilarius Bertolfstraat  indraait, ontdekt in de verte al wat groen van een nieuwe stedelijke oase. Ledeberg heeft er namelijk een buurtpark bij, en wat voor één! Toen een grote doe-het-zelfzaak verdween, kwam er ineens een groot deel van een bouwblok vrij. De Standaertsite ligt in een zeer dens bebouwd deel van Gent en dankzij bewonersinitiatief Ledeberg Doet Het Zelf is ze niet opnieuw volgebouwd. Een klein leger architecten heeft zich over de herinrichting van de site gebogen. Samen leverden ze een prachtig ontwerp af dat de klemtoon legt op ontmoeting.

Standaertsite, murmuur architecten, carton123 architecten, AE-Architecten, Atelier Arne Deruyter (Foto: Michiel De Cleene)

Sogent gaf ‘Ledeberg Doet Het Zelf’ twee jaar vrij spel om tijdelijke invullingen te geven aan de Standaertsite. Zo kreeg het stadsontwikkelingsbedrijf een goed beeld van de noden en wensen van de Ledebergenaars. Ze stelden een enorme nood aan (buiten)ruimte voor ontmoeting vast maar ook verschillende verenigingen zochten een onderkomen. Als ik zie hoe de architecten de site hebben aangepakt met deze uitgangspunten, ben ik danig onder de indruk van alle mogelijkheden die het ontwerp biedt op zo’n beperkte oppervlakte.

Standaertsite, murmuur architecten, carton123 architecten, AE-Architecten, Atelier Arne Deruyter (Foto: Michiel De Cleene)

De architecten zijn er in geslaagd om in een dens bouwblok een veelheid aan functies onder te brengen. In het midden van de site staat nog een enkele loods van de vroegere winkel overeind. In het buurtcafé en de ateliers op de bovenverdieping is het één en al bedrijvigheid. Dankzij een enorm portaal vloeien de twee parkdelen in elkaar over. Het nieuwe dak beschut de houten zitbankjes aan de gevel met een genereuze overkapping. Ik zie de bejaarden al hun koffie drinken in het buurtcafé en mama’s kletsen terwijl ze hun ravottende kinderen in het oog houden. In de oksel van het park lijkt een zware houten luifel over de site te zweven. De architecten recupereerden de balken uit de loodsen van de meubelwinkel. De ene dag is het een overdekte speelplaats, de andere dag is het een podium voor een optreden.

Achterbouwtjes en tuinmuren bepalen de grillige omtrek van het park. Ze geven de site een menselijke schaal vol hoekjes en kantjes om je af te zonderen. De kinderen kunnen zich uitleven in het avontuurlijk speelgroen en de zandbak terwijl hun ouders werken in de moestuintjes. In een uithoek van de site zie ik een gat in de aaneenschakeling van muurtjes dat uitgeeft op de eetzaal van dovencentrum Emmaüs. Zo hebben de bewoners van het dovencentrum er ineens een gigantische tuin bij.

De attitude waarmee de architecten met deze plek omgingen is fantastisch. Alle overtolligheden nemen ze weg en ze hergebruiken waar mogelijk. Drie architectenbureaus en een landschapsbureau bouwen amper maar maken architectuur in overvloed.

Auteur: Lisbeth Decloedt

Op de Dag van de Architectuur zijn de buren van De Broederij al reeds 1 jaar actief op de Standaertsite in Ledeberg. En dat moet gevierd worden!

PROGRAMMA DE BROEDERIJ

10u tot 13u : kinderrommelmarkt (inschrijving verplicht)
10u tot 14u: langste-tafel-brunch (iedereen brengt iets lekkers mee en zo vormen we de langste-tafel-brunch)
14u tot 16u: optredens en activiteiten door onder andere de Ledebirds, Pedro’s circus, Fietskeuken, Bollywood met Ashu, …

Meer info: https://www.facebook.com/events/2945660752116723/

  • Standaertsite, murmuur architecten, carton123 architecten, AE-Architecten, Atelier Arne Deruyter (Foto: Michiel De Cleene)

Praktische info

Locatie

Standaertsite 1
9050 Ledeberg

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

10:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Rondleidingen om 10u, 11u, 14u, 15u (zonder inschrijving)
Bekijk het volledige programma van De Broederij hiernaast (inschrijving voor kinderrommelmarkt verplicht)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief