D/a: Stijn en Annemie

Dag van de architectuur (D/a) → Gent

Van gemeenschapsschool naar woning vol verbindingen.
Architecten: Atelier Vensvanbelle 

Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Deze rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht via onderstaand formulier. Céline (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Stijn en Annemie waren onmiddellijk overtuigd bij het zien van de gevel. Dit was dan ook de enige restant van het voormalige schooltje dat ze kochten. In samenwerking met architecten Dries en Maarten groeide de gevel uit tot een pracht van een woning.

De begane grond werd verhoogd tot de onderkant van de vensters. In het verlengde van de rondbogige ramen werden nieuwe ruimtes gecreëerd, waardoor de gevel ook in het interieur zichtbaar aanwezig is en de afstand tussen de straat werd vergroot. Hier bevinden zich de hal, keuken en bureauruimte. Maar eerst moeten we de trap nemen om de woning te betreden, wat ons extra bewust maakt van onze entree.  Het eerste dat je opvalt als je binnenkomt, is de dambordtegel. De architecten kozen deze nieuwe vloer als referentie naar het voormalige schooltje.

Voor Stijn en Annemie is de leefruimte de belangrijkste plek in het huis. Dries en Maarten gaven de leefruimte daarom een centrale plaats in het ontwerp, en verbonden alle andere kamers met deze ruimte. Licht komt langs alle kanten binnen. De ruimtes in het verlengde van de vensters kregen een volledige witte uitvoering, waardoor het licht weerkaatst tot in de aanpalende leefruimte. De patio kreeg een centrale plek en werd bekleed met spiegelglas, waardoor ook hier het licht over de hele woning wordt weerkaatst.

Stijn en Annemie, Atelier Vensvanbelle (Foto: Tim Van De Velde)

De keuken verbindt de woonkamer met de bovenverdieping. Het voordeel hiervan is dat een minimum aan ruimte verloren gaat aan circulatie. Plus, hoe leuk is het niet om op te staan en onmiddellijk je ontbijt te kunnen klaarmaken? Eenmaal boven vind je eerst de badkamer, dan drie kamers voor de kinderen, om uiteindelijk te belanden in de masterbedroom. Deze ruimtes bevinden zich allemaal rond de vide die de patio creëert. Het leuke hieraan is dat je vanuit de masterbedroom de woonkamer kan inkijken, maar ook naar de sterrenhemel kan staren vanuit bed. Nu denk je misschien, wat onhandig, een slaapkamer waarvan één wand volledig uit glas bestaat. Ook hieraan hebben de architecten gedacht. Het glas is spiegelglas, waardoor je enkel vanuit de slaapkamer een zicht naar buiten hebt en niet omgekeerd. En dankzij het gordijn kan je de kamer volledig verduisteren. Ook aan opbergruimte werd gedacht. Boven voorzagen Dries en Maarten ingebouwde kasten, maar ook onder het verhoogde verdiep op de begane grond is een kruipkelder aanwezig. Deze extra bergruimte is nog een voordeel van de verhoogde vloer.

Om dan uiteindelijk te belanden in de tuin. Deze grenst aan een parking met als nadeel dat de koplampen binnen schenen. Dit is opgelost door een fietsenstalling te plaatsen op het einde van de tuin. Maar omdat Stijn en Annemie de tuin aan de kleine kant vonden, werd deze bekleed met spiegelmateriaal waardoor de illusie van een grotere tuin ontstaat.

De woning is zodanig ontworpen, met alle vides en zichten, dat hij ( zo kan je wel zeggen) ingaat tegen de asociale woningen die uit aparte ruimtes bestaan. Hier leeft men echt als een gezin dat verbonden is met elkaar.

Auteur: Céline Wyffels

  • Stijn en Annemie, Atelier Vensvanbelle (Foto: Tim Van De Velde)

  • Stijn en Annemie, Atelier Vensvanbelle (Foto: Tim Van De Velde)

  • Stijn en Annemie, Atelier Vensvanbelle (Foto: Tim Van De Velde)

 

 

 

D/a - Inschrijvingen Stijn en Annemie

Het gebouw is vrij toegankelijk. Inschrijven voor de rondleiding is noodzakelijk
Praktische info

Locatie

Tarbotstraat 43
9000 Gent

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

10:00u

Tot

17:00u

Duur

30 minuten

Toegangsprijs

Gratis
Rondleidingen telkens op het half uur (inschrijving verplicht)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief