D/a: Utopia

Dag van de architectuur (D/a) → Aalst

De ideale ontmoetingsplek
Architecten: KAAN Architecten

Lauren (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

In het boek Utopia beschrijft Thomas More de ideale stad. Dit iconische boek werd voor het eerst gedrukt door Aalstenaar Dirk Martens en is dan ook het thema van de bibliotheek en de Academie voor Schone Kunsten in het centrum van de stad Aalst. Niet alleen de naam verwijst naar dit thema, ook in het gebouw kom je Utopia overal tegen in het logo, enkele informatieborden in de bibliotheek en de workshop boekdrukkunst. Bij de oplevering van het gebouw herdrukten ze ook het originele boek.

Utopia, KAAN Architecten (Foto: Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti)
Utopia, KAAN Architecten (Foto: Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti)

In de bibliotheek ontmoet de hedendaagse stad haar geschiedenis. De architecten vormden een oude soldatenschool om tot een ontmoetingsplaats voor jong en oud. De hele stad vindt zijn weg naar dit ontmoetingscentrum door de vele activiteiten en optredens die hier worden georganiseerd.  Dankzij een gescheiden circulatie en een deskundig akoestisch plan biedt één ruimte plaats voor een verscheidenheid aan activiteiten zoals studeren, werken, lezen, ontmoeten, spelen, … Vooral de zware akoestische deuren die de muziek- en dramaklassen van de Academie voor Schone Kunsten afsluiten van de rest van het gebouw, dragen hier tot bij.

Utopia, KAAN Architecten (Foto: Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti)

Een ander voorbeeld is de aparte ingang voor het personeel en het café, om de lezers en studenten niet te storen. Hierdoor kan het café op het gelijkvloers dus ook volledig afzonderlijk dienstdoen, wat resulteert in een verbinding met de stad. De grote ramen die in de gevel zijn ingewerkt door KAAN Architecten versterken deze verbinding. Door hun transparantie, brengen ze voorbijgangers op de hoogte van wat er zich vanbinnen afspeelt.

Utopia, KAAN Architecten (Foto: Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti)

Utopia is een plek waar de Aalstenaars trots op zijn en die ook terecht veel bezoekers van buitenaf trekt. De veelzijdigheid aan activiteiten en de uitnodigende sfeer, maken van Utopia een uitermate boeiend gebouw.

Auteur: Lauren Overlaet

  • Utopia, KAAN Architecten (Foto: Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti)

Praktische info

Locatie

Utopia 1
9300 Aalst

Routebeschrijving

Van

13:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Vrij toegankelijk

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief