D/a: Wijkpark De Porre
Architecten: Vandriessche Architecten, i.s.m. Buro voor Vrije Ruimte
Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Céline (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
Van een oude fabriek tot een ruïne die de verbeelding prikkelt. Wijkpark de Porre in Gent is opengetrokken tot een groen, wild park voor jong en oud. Op een plek waar vroeger ijverig gewerkt werd, wordt nu uitbundig gespeeld en ontdekt.
Hoewel er geen gesloten volumes aanwezig zijn, voel je je toch geborgen door de restanten van de fabriek. Het extra vakwerk dat Vandriessche Architecten toevoegde, versterkt het gevoel dat je daadwerkelijk in een ruimte staat en geborgen bent. Enkele van deze ‘ruimtes’ kregen een indeling als sportveld of speelplein. Maar wat nog meer opvalt, is de keuze voor een wild landschap. Ook gecontroleerd gaat de natuur zijn gang. Er is een grote diversiteit aan planten en bloemen. Hierdoor werd de biodiversiteit opgekrikt en kan je er verschillende soorten dieren ontdekken.
Als je op het terrein komt, vind je aan je linkerkant de oude loods van de stoomweverij-spinnerij. Deze werd gerestaureerd en biedt nu onderdak aan buurthuis de Porre. Dit is een vzw die uitgebaat wordt door 55-plussers en activiteiten voor deze leeftijdscategorie organiseert. Je kan hier terecht voor een drankje, maar dankzij de vrijwilligers ook voor tal van activiteiten. Hiervoor is er een polyvalente zaal, en op de eerste verdieping kan je biljarten. Een werknemer die vroeger in de weverij fabriek werkte, is lid van de vzw en brengt de rijke geschiedenis van deze plek terug tot leven.
Ook de restanten van de fabriek maken je bewust van haar geschiedenis en nieuwsgierig naar het verhaal erachter. Om aan die nieuwsgierigheid te beantwoorden, werden verhalen van werknemers verzameld en samen met karakteristieke foto’s toegevoegd aan de ruïne.
Centraal tussen de ruïne en de loods vind je een glazen stulp. Hieronder zit een machinerestant van de fabriek. De architecten kozen voor glas zodat de machine bewaard blijft, maar ook om het contrast aan te gaan met de brute omgeving van de ruïne en de ruwe baksteen.
Wijkpark de Porre verbindt onder meer een school, omgelegen woning en het buurthuis. De buurt vormt weer één geheel en werd opgekrikt dankzij dit ontwerp. Ze herleeft zonder haar geschiedenis uit te wissen.
Auteur: Céline Wyffels