D/a: Woonzorgcentrum Parkhof

Dag van de architectuur (D/a) → Machelen

Een huis en een tuin
Architecten: Korteknie Stuhlmacher Architecten

Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden door de architecten!

In 2014 won Korteknie Stuhlmacher Architecten voor het woonzorgcentrum Parkhof de Open Oproep, een selectieprocedure van het Team Vlaams Bouwmeester gebaseerd op het principe van een prijsvraag waar verschillende ontwerpers op indienen. De opdracht besloeg de renovatie en/of nieuwbouw van een woonzorgcentrum en de inrichting van de open ruimte. Ze besloten de nieuwbouw ver in het park te schuiven om zo het oude gebouw te kunnen behouden. Dankzij het behoud van de bestaande gebouwen en het toevoegen van een nieuwbouw, werd een nieuwe publieke ruimte gecreëerd die een verbinding maakt met het park en het centrum van Machelen.

Woonzorgcentrum Parkhof, Korteknie Stuhlmacher Architecten (Foto: Luuk Kramer)

Het ontwerp gaat ook de verbinding op vanzelfsprekende wijze aan met zijn omgeving. Door zijn geknikte vorm lijkt het gebouw kleiner en informeler dan het in werkelijkheid is. Het nieuwe woonzorgcentrum is georganiseerd rond een ruime binnentuin. Het gebouw omsluit de tuin met een brede, overdekte gaanderij. De architecten creëerden zo een extra verblijfsruimte voor de bewoners, met zowel een therapeutische als recreatieve functie. Op het gelijkvloers bevinden zich alle collectieve ruimten, het dagverzorgingscentrum, de keuken en de administratie. Iedere ruimte kijkt uit op het plein of het park.

Woonzorgcentrum Parkhof, Korteknie Stuhlmacher Architecten (Foto: Luuk Kramer)

Op de eerste verdieping bevindt zich in iedere hoek een woongroep, of ‘een huis’, zoals de architecten het omschrijven. Elk huis beschikt over een salon met een balkon op de hoek en een eetruimte aan de tuin, die verbonden is met de eetruimte van het volgende huis. Twee ‘huizen’ zijn telkens organisatorisch verbonden door een gezamenlijke keuken en verpleegpost. Dankzij de symmetrische opzet van het gebouw is de indeling overzichtelijk en leent deze verdieping zich voor bewoners met dementie. Op de tweede verdieping bevinden zich vijfenveertig kamers. De flexibele indeling maakt verschillende clusteringen mogelijk. Hiermee voldoen de architecten opnieuw aan de opdracht, die eiste dat leefgroepen anders gegroepeerd kunnen worden maar ook op te splitsen zijn indien nodig.

De architecten zetten maximaal in op de collectieve ruimte. Niet alleen het gebouw maar ook de binnentuin en het plein vormen een veelzijdige woonomgeving. Het ontwerp verbint het woonzorgcentrum met zijn omgeving en haalt zijn bewoners uit hun isolement.

  • Woonzorgcentrum Parkhof, Korteknie Stuhlmacher Architecten (Foto: Luuk Kramer)

  • Woonzorgcentrum Parkhof, Korteknie Stuhlmacher Architecten (Foto: Luuk Kramer)

  • Woonzorgcentrum Parkhof, Korteknie Stuhlmacher Architecten (Foto: Luuk Kramer)

Praktische info

Locatie

Koningin Fabiolalaan 62
1830 Machelen

Routebeschrijving

Van

13:00u

Tot

14:00u

Toegangsprijs

Gratis
Rondleiding om 13u (zonder inschrijving)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief