Filip Dujardin

Expo | Memorial IV

Gent → Gent

Aanschouw: een billboard!

Een puinhoop van bouwafval met stukken, scherven, afgekapt en vermorzeld constructiemateriaal. Dat is wat ‘memorial IV’van fotograaf en kunstenaar Filip Dujardin toont op deze gigantische billboard die je aan de vleugel van het Design Museum in de Drabstraat treft.

De fotografische collage ‘memorial IV’ maakt deel uit van de nog steeds uitbreidende reeks ‘memorials’ waarbij Dujardin kunsthistorische archetypes bevraagt en verwerkt tot nieuwe beeldcomposities. Architecturale fragmenten worden uit hun tijdfase en geografische context gelicht en herbouwt in een nieuwe ruimtelijke omgeving. Door elementen van verschillende architecturale origine samen te brengen, comprimeert hij de architecturale kunstgeschiedenis en laat nieuwe spanningen ontstaan.

Het beeld vraagt een moment van aandacht vooraleer de onwaarschijnlijkheid van het geheel zichtbaar wordt. Brokstukken van gesloopte 18de eeuwse herenhuizen, afgebrokkelde vol-marmeren Korintische zuilen afkomstig uit een Griekse tempel, wapeningsstaal van modernistische hoogbouw met hun betonlijsten en prefabelementen worden gestapeld tot een geconcentreerd geheel in de pixel-puinhoop. Een berg als restant of aandenken aan een gesloopte imaginaire constructie.

Deze billboard is een samenwerking tussen Design museum Gent en 019. Het functioneert als een alternatief tentoonstellingsplatform voor (grafisch) ontwerpers. Een restant van het Museum Of Moving Practice project dat plaatsvond tussen 18 mei en 17 september 2017, waar 019 tijdelijk een vleugel van het museum bezette. Deze billboard is een copy van de billboard aan het 019 gebouw (Dok-Noord 5L, Gent). Deze billboard wordt gecureerd door 019 en verandert om de twee maand.

 

Praktische info

Locatie

Drabstraat 10
9000 Gent

Routebeschrijving

Tijdstippen

Doorlopend

Toegangsprijs

Gratis
Vrij te bezichtigen

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief