Lezing | Samen stad maken

Gent → Gent

In deze ‘Gentlezing’ werpt de Gentse stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele zijn licht op de uitdagingen waar we met alle Gentenaars voor staan in de gaststad van het Festival van de architectuur 2019.

Vandaag is Gent een stad met groeipijnen. De verwachte groei van inwoners opvangen in een stad die niet langer uitbreidt, zet de bestaande ruimte immers onder druk. We hunkeren meer dan ooit naar allerlei vormen van extra woon-, werk- en leefruimte, maar de beschikbare ruimte lijkt langzaamaan op.

Meer doen met minder ruimte is een precaire opgave. Wil je in een woonomgeving verdichten? Dan bots je op weerstand, zowel in wijken met een sterke stedelijke dynamiek als in rustige buurten. Voor bewoners lijkt verdichting in eerste instantie een verhaal van verlies. We vrezen dat er minder woningen beschikbaar zullen zijn en dat ze zullen stijgen in prijs. We vrezen minder eenvoudige verplaatsingen. We vrezen minder groen. We vrezen dat we meer voorzieningen zullen moeten delen met anderen. Kortom, we vrezen minder ruimte voor onszelf. Maar hoe halen we dan meer uit minder ruimte en dat zonder in te boeten aan kwaliteit?

Deze lezing wordt gevolgd door een debat met Pascal Debruyne (kritische stem en geëngageerd Gentenaar), Evelyne Fiers (wijkinitiatiefnemer) en Hans Leinfelder (professor Ruimtelijke Planning Ugent en voorzitter Gecoro). Zij zullen in gesprek gaan over de rol en zin van ‘stadsdebatten’. Hoe kan de Gentenaar betrokken worden bij stadsontwikkeling? Wat is de taak van een stadsbouwmeester hierin?

Credits: Deze lezing is een initiatief van Bibliotheek de Krook, Gent-Eeklo Vorming Plus en Stadsbouwmeester Gent.

  • Peter Vanden Abeele (Stadsbouwmeester Gent)

    Peter Vanden Abeele (Stadsbouwmeester Gent)

  • Cultuursite De Krook (Foto: Stijn Bollaert)

Praktische info

Locatie

Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Routebeschrijving Reservatie

Van

19:30u

Tot

21:30u

Duur

2 uur

Toegangsprijs

gratis

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief