De stad, weg van water?

Lezing | De stad: weg van water?

Gent → Gent

Wateropgaven ontwerpen samen met natuur
Water verbindt de stad. De nabijheid van water was door de eeuwen heen een belangrijk stedenbouwkundig element. Het water bracht (letterlijk) mensen samen. Maar het water vormde met de tijd ook een bedreiging, door overstromingen, vervuiling of een gebrek aan ruimte. Veel steden hebben het water daarom onder de grond gestoken, of leven met de rug naar de waterloop. Is de stad nog wel weg van haar water?

Vanuit deze invalshoek nodigt het collectief rond het BWMSTR-label ‘weg van water’ twee water-ontwerpers uit. Twee ontwerpbureaus die het natuurlijk systeem als uitgangspunt nemen en vervolgens er op een hele andere manier mee aan de slag gaan. We vroegen hen om hun lezing op te bouwen rond de vraag: ‘Hoe kan het ecosysteem stedelijke waterlopen een kwalitatieve stedelijke ruimte bieden die mensen samenbrengt?’.

Siegen – LOIDL Architecten (Foto: Leonard Grosch)

De eerste spreker is landschapsarchitect en urbanist Thierry Kandjee. Samen met architect en urbanist Sebastien Penfornis runt hij het ontwerpbureau Taktyk met vestigingen in Brussel en Parijs. Deze multidisciplinaire praktijk maakt stad door middel van projecten, onderzoek, ontwerpstudio’s, montage en kunstinstallaties. Thierry Kandjee zal spreken over landschapsontwikkeling bedacht vanuit klimaatverandering en waterbeheer met gerealiseerde projecten in Frankrijk en Brussel als leidraad.

Onze internationale spreker is Hiltrud Pötz van ‘Atelier Groenblauw’. Atelier Groenblauw – gevestigd in Delft – is een pionier op het terrein van duurzame, klimaat- en toekomstbestendige architectuur en stedenbouw. Vanuit hun overtuiging dat een integrale samenwerking met alle betrokken disciplines leidt tot de beste resultaten en tot het meest inspirerende proces worden zij door ministeries, provincies, waterschappen, gemeenten, bedrijven en particulieren ingezet als gangmaker bij stedenbouwkundige projecten. Hiltrud Pötz zal ons een inkijk geven in de diverse projecten waar ze werkt aan een veerkrachtige stad met ruimte voor de natuur.

Opgelet: de lezing van Thierry Kandjee gaat door in het Engels.

 

Praktische info

Locatie

WATT The Firms
Nieuwe Wandeling 62
9000 Gent

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

20:00u

Tot

22:00u

Duur

2 uur

Toegangsprijs

gratis

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief