Lezing I Masterplan Bijlokesite – Culture of Commons

Gent → Gent

Stad Gent gaf in juli 2018 aan het studiebureau plusofficearchitects de opdracht om een Ruimtelijk Masterplan op te maken voor de Bijlokesite. Dit plan verzoent de inhoudelijk grote ambities van de culturele spelers die er huizen, met de beperkte ruimtelijke mogelijkheden van de site.

Om de ontwikkeling van de Bijlokesite in de toekomst nog kansen te geven, is een gemeenschappelijk gedragen visie noodzakelijk, met oog op een weloverwogen inzet van de bestaande ruimte. Een ruimtelijk masterplan als richtinggevend kader voor ruimtegebruik en mogelijke renovatie- en nieuwbouwprojecten voor de komende twintig jaar.

Plusofficearchitects komt dit masterplan voor de Bijlokesite, uitgaand van een ‘culture of commons‘, toelichten in het STAM.

Culturele hotspot
De historische Bijlokesite is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een culturele hotspot met een rijke verzameling aan grote en kleine culturele spelers, gaande van Muziekcentrum De Bijloke, de School of Arts en het STAM, Festival van Vlaanderen tot LOD, Symfonie Orkest Vlaanderen les Ballets C de la B en vele andere artistieke organisaties. De verschillende huizen op de site zijn stuk voor stuk sterke merken met een eigen werking en community, en willen in de toekomst intensiever samenwerken op vlak van communicatie, organisatie en infrastructuurgebruik.

In 2017-2018 brachten de onderzoeksbureaus Endeavour en Miss Miyagi de inhoudelijke visie en de ruimtebehoeften van de Bijlokebewoners in kaart.

Praktische info

Locatie

STAM - Stadsmuseum Gent
Godshuizenlaan 2
9000 Gent

Routebeschrijving Mail en schrijf je hier in

Van

14:00u

Tot

15:30u

Toegangsprijs

Gratis
Inschrijven verplicht

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief