Lezing | Open Oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht

Gent → Gent

Op woensdag 25 september geven curatoren Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche een blik achter de schermen van de tentoonstelling over 20 jaar Open Oproep. De expo die ze samenstelden bevat enkele verrassende keuzes en manieren om architectuur tentoon te stellen. Daar spreken ze over met elkaar en met het publiek.

—-
Om de twintigste verjaardag van Open Oproep te vieren, blikt een unieke tentoonstelling terug op zijn boeiende geschiedenis. De Open Oproep selectieprocedure voor ontwerpers werd rond de eeuwwisseling in het leven geroepen door de eerste Vlaamse Bouwmeester bOb Van Reeth. De procedure is tot op vandaag een van de belangrijkste instrumenten die het Team Vlaams Bouwmeester hanteert om tot ambitieuze en kwalitatieve publieke architectuur te komen. Niet alleen het huidige aanschijn van Vlaamse steden en gemeenten, ook het denken en spreken over architectuur in Vlaanderen werden er mee door bepaald. Om de twintigste verjaardag van de Open Oproep te vieren, blikt deze tentoonstelling terug op zijn boeiende geschiedenis.

Een panorama van Vlaanderen biedt een overzicht van de projecten die de voorbije twintig jaar via Open Oproep werden gerealiseerd. Aan de hand van drie concrete trajecten wordt de Open Oproep vervolgens als methode ontleed en toegelicht. De Wunderkammer, tot slot, is een prikkelende schatkamer die het architecturale resultaat van twintig jaar Open Oproep verbeeldt. De tentoonstelling reist na het Festival van de architectuur in variërende versies door Vlaanderen.

De expositie put uit het rijke archief van de Vlaamse Bouwmeester en omvat verrassende architectuurinstallaties van Ester Goris, Malgorzata Maria Olchowska en Joris Kerremans, Louis Seynaeve en Toon Verdonck. Ze biedt een unieke blik op de Open Oproep als een dynamische samenwerking tussen opdrachtgever, architect en Bouwmeester.

Een initiatief van het Team Vlaams Bouwmeester in samenwerking met Vakgroep Architectuur en Stedenbouw, UGent.
Curatoren: Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche.

 

Praktische info

Locatie

VANDENHOVE Centrum voor architectuur en kunst – Universiteit Gent
Rozier 1
Auditorium
9000 Gent

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

19:00u

Toegangsprijs

Gratis

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief