Wandeling | Flaneren langs de Oude Dokken

Gent → Gent

Deze rondleiding is jammer genoeg volzet. Bekijk zeker ook eens de rondleiding van sogent hier. Laat je onderdompelen in het maritieme verleden, bewonder de acht authentieke kranen, geniet van het spectaculaire verzicht over het water en ontdek het gloednieuwe stadsgebouw ‘Melopee’ van Xaveer De Geyter Architects (XDGA).

Vijftien jaar geleden kende dit gebied nog veel havenactiviteit, vandaag krijgt de ooit zo wervende haven rond de drie oudste dokken van Gent een nieuwe bestemming. Een nieuw woongebied herrijst. Bezoek tijdens het Festival van de architectuur tal van gerealiseerde werken, of neem een kijkje bij de opbouw van enkele lopende bouwprojecten:

 

  • Realisatie van de Bataviabrug die het centrum van de stad verbindt met de Oude Dokken
  • Renovatie van de onstabiele kaaimuren
  • Realisatie van de Quantumbuilding (evr-Architecten), een samenwerking van sogent en projectontwikkelaar Alides
  • Realisatie van het stadsgebouw Melopee, met daarin een sporthal, een crèche, een basisschool met muzische vorming en buitenschoolse opvang
  • Opstart nieuwbouwproject Stapelplein (360 architecten en Bulk architecten)
  • Fase 1 nieuwbouwproject ‘De Nieuwe Dokken’ (BLAF architecten en Stéphane Beel Architecten)

 

De heropleving van de oudste haven van Gent tot duurzame woonwijk maakt van Nieuw leven in de Oude Dokken een uniek project. In de toekomstige wijk wisselen open en bebouwde zones elkaar af, telkens recht tegenover elkaar, aan beide kanten van het water. Het resultaat is een gevoel van samenhang. Meer dan de helft van de toekomstige wijk bestaat uit water, groenzones en kaaivlakken. Een weldoordachte inplanting van woningen en openbare ruimte laat de uitzonderlijke weidsheid van de plek maximaal tot haar recht komen.

Renovatie van de bogen aan het Houtdok. (Foto: Wouter Van Vaerenbergh)

 

Rondleiding in het stadsgebouw Melopee van XDGA (om 14h en om 16h)
De projectleiders van XDGA (Willem Van Besien en Ingrid Huyghe) nemen je mee voor een rondleiding in het gebouw en vertellen je alles over het concept en de uitvoering. Meer info over de  inschrijvingen volgt midden juni.

Zicht op stadsgebouw Melopee (Foto: Sofie Lagaisse)

Rondleidingen in de Oude Dokken (om 14h en 16h)
Wie meer geïnteresseerd is in het totale project, kan mee op wandeling langs de Oude Dokken. Projectleider Agnieszka Zajac van sogent was er van de start bij en vertelt met veel enthousiasme over het ontstaan van het project en over de huidige projecten. Meer info over de inschrijving volgt midden juni.

 

Meer weten over de Oude Dokken? Bezoek dan zeker de tijdelijke tentoonstelling Oude Industriehavens, de nieuwe hotspots in het gebouw van sogent, Volderstraat 1 in Gent.

Een initiatief van sogent.

Praktische info

Locatie

Melopee
Koopvaardijlaan 142-148
9000 Gent

Routebeschrijving

Tijdstippen

Rondleiding Stadsgebouw Melopee: om 14h en om 16h
Rondleiding Oude Dokken: om 14h en om 16h

Toegangsprijs

Gratis
Inschrijvingen onderaan deze pagina VOLZET

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief