Rondleiding | WATT The Firms

Gent → Gent

Tijdens de Dag van de architectuur ontdek je WATT The Firms van Revive. KRAS Architecten lopen een hele dag rond en vertellen je alles over hun ontwerp.

Op de plaats waar ooit een oliefabriek was die bekend stond als de meest vervuilde plek van Gent, groeit nu een nieuwe duurzame multifunctionele stadsbuurt. Het drieluik “Live, Learn, Work” dat door het park De Groene Vallei verbonden wordt, verbindt op zijn beurt ook de bestaande buurt met de nieuwe bewoners en bedrijfsactiviteiten.

Met WATT The Firms en WATT Factory biedt Revive ruimte aan aan zowel gevestigde ondernemers als starters met een focus op smart cities en klimaat. WATT The Firms is de plek voor groeiende, creatieve ondernemingen. Door ontmoetingen te creëren, biedt de plaats een meerwaarde voor zowel de bedrijven als haar medewerkers.

WATT The Firms (Foto: Revive)

Deze ondernemershub heeft veel verschillende groottes en vormen aan kantoorruimte. Daarnaast is er ook een gedeelde ruimte van maar liefst 400 m² waar verschillende flexibele werkplekken te vinden zijn, is er een rooftop lunchspace en terras en staat er een communitymanager klaar voor al uw vragen. Je kan nieuwe uitdagingen aangaan in de playstation room of even bijpraten in de verschillende break-out zones. Kortom, het is geen traditioneel bedrijvencentrum maar een future-proof way of running a business, waar het architecturale concept de interactie tussen werknemers, bezoekers én de buurt stimuleert.

Wat vooral opvalt, is dat op vlak van technologie en duurzaamheid de lat bijzonder hoog werd gelegd. Eén van de paradepaardjes is het geothermische netwerk dat geboord werd. Met 25 leidingen die tot 75 meter diep gaan, wordt grondwater van zowat 12 graden opgepompt en doorheen de circuits van de gebouwen gestuwd. Er kan dus verwarmd worden zonder fossiele brandstoffen, terwijl datzelfde netwerk in de zomer een koelend effect heeft.

WATT The Firms (Foto: Revive)

Nauw verbonden aan de andere kant van het park is WATT Factory. Dit project ging in 2017 van start als een ‘incubator-accelerator’, die beloftevolle start-ups in een groeiversnelling wil brengen. WATT Factory biedt een onderkomen aan starters die vooral bezig zijn met smart cities en klimaat en willen doorgroeien. Vaak worden deze start-ups heuse scale-ups die dan hun onderkomen vinden in Watt The Firms, om zo samen een nog hechter verbonden platform van stadsvernieuwers en -ontwikkelaars van de toekomst te worden.

De WTF site vervolledigt de Leer- (Factory) en Werk- (Firms) ook met Woon-functies (WATT). Op de voormalige vervuilde 1.1ha grote Elektrion site, verrijst nu een oase van groen, ruim én goed bereikbaar wonen. In dit nieuw binnenstedelijk gebied, tussen de Nieuwewandeling en de Coupure, komt met WATT een nieuwe en elegante kruisbestuiving van woon- en werkmogelijkheden tot leven. Extra is de publieke tuin van 2.000m2, die fungeert als nieuwe verbinding tussen de doodlopende Pieter Colpaertsteeg en het park, welke een leuke ontmoetingsplaats wordt voor de hele buurt.

Watt The Firms is op de Dag Van de architectuur voor het publiek toegankelijk, en Kras Architecten zal hun visie op de architecturale aspecten van deze creatie persoonlijk toelichten. Eigenaar/projectontwikkelaar Revive zal ook aan de hand van praktijkvoorbeelden de kernprincipes van ecologische, economische en sociale rechtvaardigheid toelichten, en hoe deze ook bijdragen tot een leefbare nieuwe stadsbuurt die zich naadloos en respectvol weeft in de bestaande context.

 

Praktische info

Locatie

WATT The Firms, Nieuwewandeling 62
9000 Gent

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis
Vrij toegankelijk
Rondleiding door architecten en eigenaar (lopen gedurende de hele dag rond in het gebouw)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief