Architectuurbibliotheek UGent, OFFICE Kersten Geers David Van Severen (Foto: Bas Princen)

Voorstelling | Klassiek en Architectuur

Gent → Gent

Klassieke concerten in architecturaal bekroonde sites

Met Klassiek & Architectuur brengt Orfeoproducties twee hedendaagse kunstbelevingen samen: een reeks met 4 bijzondere concerten in 4 bekroonde architectuurprojecten.

De aangezochte ensembles hebben de locaties bezocht en hebben een programma samengesteld in functie van de akoestische kwaliteiten en de uitstraling van de ruimte.

Voor het concert te Gent werd de Faculteitsbibliotheek ingenieurswetenschappen en architectuur in de Jozef Platteaustraat gekozen (een realisatie van OFFICE Kersten Geers David Van Severen) en werd SPECTRA uitgenodigd. Filip Rathé heeft het gebouw bezocht en heeft een programma gemaakt in functie van deze ruimte. Er zal muziek van Stockhausen, Cage en Goethals klinken. Tevens maakt de jonge Italiaanse componist Simonluca Laithemperger een creatie met dezelfde opdracht.

Dit concert gaat door op zondag 22 september 2019 tijdens het festival van de Architectuur. Voor het concert heeft een architectuurwandeling plaats in de wijk.

Verdere informatie over dit concert en deze concertreeks: www.orfeo.be.

Muziek brengt bibliotheek tot leven

Wandeling+concert 14 uur samenkomst aan bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent.

Om 14u nemen we U voor een gegidst bezoek aan vier architecturale parels in de wijk:

  • Bibliotheek De Krook – COUSSÉE EN GORIS Architecten
  • Vandenhove-paviljoen – Charles Vandenhove
  • Boekentoren – Henry Van de Velde
  • Wintercircus (onder voorbehoud)

Om te eindigen in de Faculteitsbibliotheek  Ingenieurswetenschappen en architectuur van UGent aan de Jozef Platteaustraat, waar Jan Lenaerts (architect bij OFFICE Kersten Geers David Van Severen) je alles zal vertellen over het architecturale ontwerp van deze prachtige bibliotheek.  De architecten stonden voor de uitdaging twee tegengestelde functies met elkaar te verzoenen in één gebouw. De ruimte moest als bibliotheek functioneren maar ook als een zaal voor evenementen dienen. Met één turquoise beweging organiseerden ze het complexe programma in het voormalige fysicalaboratorium.

Voor het concert werd SPECTRA uitgenodigd. Filip Rathé heeft het gebouw bezocht en heeft een programma gemaakt in functie van deze ruimte. Er zal muziek van Stockhausen, Cage en Goethals klinken. Tevens maakt de jonge Italiaanse componist Simonluca Laithemperger een creatie met dezelfde opdracht.

Alleen concert

Als u alleen het concert van SPECTRA wil bijwonen kan u terecht in de Faculteitsbibliotheek Ingenieurswetenschappen en Architectuur van UGent om 17 uur.

Tickets en reservaties:

Tickets kosten 20 euro (wandeling en concert) – 16 euro (alleen concert).

Reserveren is verplicht voor de wandeling:

info@orfeo.be of 03/4491687.

Programma

Karlheinz Stockhausen (1928-2007)

       Tierkreis (1974-75)

John Cage (1912-1992)

       Atlas Eclipticalis (1961)

       Cartridge Music (1960)

Simonluca Laitempergher (°1980)

       Music for birds that are supposed to breathe underwater (2019); compositieopdracht door SPECTRA, wereldcreatie

Lucien Goethals (1931-2006)

       Studie III (elektronische muziek) (1962)

Voor Tierkreis baseerde Karlheinz Stockhausen zich op de astrologie. Twaalf melodieën karakteriseren de tekens van de dierenriem. In een op maat gemaakte adaptatie, verspreidt SPECTRA acht musici en luidsprekers over de breedte, lengte en hoogte van het bibliotheekgebouw.

Voor Atlas Eclipticalis liet John Cage zich inspireren door de in 1958 gepubliceerde verzameling sterrenkaarten van de Tsjechische astronoom Antonín Becvár. Hij nam dit boek letterlijk als uitgangspunt: bovenop de kaarten plaatste hij notenbalken waarop hij — afhankelijk van de helderheid van het licht — grotere of kleinere punten tekende. Het resultaat klinkt als een veelheid van subtiel gonzende klankstippen in een klinkend uitspansel.

Cages Cartridge Music vormt daarbij de leidraad om de geluiden, gestuurd door toevalsprocedees al dan niet op te nemen, te manipuleren en gespatialiseerd de sonore ruimte in te sturen.

Voor dit concert in de concertreeks ‘Klassiek & Architectuur’ schreef de Italiaanse componist Simonluca Laitempergher Music for birds that are supposed to breathe underwater voor ensemble en electronics. In dit werk speelt hij in op de specifieke spatiäle en akoestische eigenschappen van ruimte.

Ontdek ook de andere concerten in deze reeks via:

www.orfeo.be/klassiek-en-architectuur/

 

Een initiatief van Orfeoproducties.

 

  • Architectuurbibliotheek UGent, OFFICE Kersten Geers David Van Severen (Foto: Bas Princen)

    Architectuurbibliotheek UGent, OFFICE Kersten Geers David Van Severen (Foto: Pierre Putman)

Praktische info

Locatie

De rondleiding start aan De Krook:
Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent

De muziekvoorstelling vindt plaats in de
Faculteitsbibliotheek Ingenieurswetenschappen en Architectuur (UGent)
Jozef Plateaustraat 22
9000 Gent

Routebeschrijving Reserveer je tickets via info@orfeo.be of 03/4491687

Van

14:00u

Tot

18:00u

Duur

4 uur

Toegangsprijs

€20 wandeling en concert
€16 alleen concert

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief