Dominoes: ons steentje laten vallen tijdens de F/a Kick-off!

Nieuws

Deze zaterdag 21 september vallen meer dan zevenduizend levensgrote dominostenen door de Gentse straten: een unieke bewegende en verbindende sculptuur!

"Met Dominoes schiet het Festival van de architectuur met een knaller uit de startblokken in Gent"

Met Dominoes schiet het Festival van de architectuur met een knaller uit de startblokken in Gent. De gratis Kick-Off zal de grenzen slopen tussen de wijken Ledeberg en Moscou. Over een traject van twee kilometer zullen meer dan zevenduizend levensgrote dominostenen vallen. Het resultaat is een unieke bewegende sculptuur die de stedelijke architectuur, straten, inwoners en toeschouwers met elkaar verbindt! 

De kunstinstallatie is een creatie van het gerenommeerde Britse gezelschap Station House Opera. Na onder andere Kopenhagen, Marseille, Ljubljana en Melbourne strijken ze met Dominoes deze keer neer in Gent. Het schouwspel is steeds uniek door haar context en dit keer ook door de vele Gentenaars die hun steentje bijdragen: enkel door samenwerking kunnen we het kunstwerk tot een goed einde brengen. Wil je jouw steentje bijdragen? Dat doe je hier!

“Dominoes verbindt Ledeberg en Moscou, twee gebieden die letterlijk van elkaar gescheiden zijn door spoorwegen rond de Arsenaalsite"

Peter Vanden Abeele, Gentse Stadsbouwmeester

Het parcours doet mooie architecturale projecten aan als de Standaertsite (Startpunt Ledeberg) en loopt langs pleinen, een school, een kerk en moskee. Wist je dat er zelfs blokken een café en huizen doorkruisen? Nadat de laatste steen valt in het prachtige Wijkpark De Porre (Eindpunt Moscou), mondt Dominoes uit in een buurtfeest voor iedereen bij de buren van SANTO.

Dominoes is niet toevallig de feestelijke opener van het F/a. Het kunstwerk verbeeldt letterlijk het thema van het festival ‘Verbind de stad!’. “Met Dominoes verbinden we twee gebieden uit de negentiende-eeuwse (Ledeberg) en twintigste-eeuwse gordel (Moscou)”, vertelt Gentse stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele. “Beide zijn letterlijk van elkaar gescheiden door spoorwegen. Dit is een mooie kans om het ruwe spoorgebied rond de Arsenaalsite, dat de komende jaren volop zal groeien, te leren kennen.”

“Dominoes is een unieke bewegende sculptuur die architectuur, kunst en mensen samenbrengt” 

Julian Maynard Smith, kunstenaar Station House Opera

Julian Maynard Smith - Station House Opera (Foto: Willem De Kam)

Julian Maynard Smith, de artistiek directeur en medeoprichter van het gezelschap vertelt dat een simpel idee als Dominoes al een tijdje meegaat bij Station House Opera. Wat begon met het gebruik en hergebruik van kleinere blokken bij theaterperformances in de jaren tachtig, resulteerde tijdens de Olympische Spelen van Londen 2009 een eerste keer in Dominoes. Toen werden arbeiderswijken en snel ontwikkelende wijken met elkaar verbonden.  

“Het is een project dat de grenzen van publieke en private ruimte doorbreekt’, vertelt Maynard Smith. “Het is een collectieve actie en een architecturale ontwrichting van de alledaagse stad Dominoes steekt de weg over zonder links of rechts te kijken, springt zonder schaamte over muren en breekt in via ramen bij private gebouwen waarvan je anders nooit de binnenkant zou te zien krijgen. Een beetje misdadig, maar ook wel bevrijdend. Dominoes is een architecturale revolutie die de huidige orde in vraag stelt”, aldus de Brit. 

"Dominoes komt in buurten en plekken die onbekend zijn voor velen. Achter elke hoek schuilt wel een verborgen parel"

JAAGBAAR, logistiek en productie

JAAGBAAR (Foto: Mathilde Breukink)

Julian en zijn gezelschap staan er niet alleen voor. Samen met het getalenteerde productieteam Jaagbaar doen ze beroep op wel tweehonderdvijftig vrijwilligers uit de buurt om de blokken te plaatsen en veilig recht te houden. Iedereen maakt deel uit van Dominoes: van kunstenaar, de helpende handen tot publiek. Kom je ook helpen? Vrijwilligers helpen mee bij de opbouw, gidsen de bezoekers door het traject en/of bewaken het parcours tot het vallen van de eerste steen. Iedereen kan deelnemen, je hebt geen specifieke ‘skills’ nodig.  

Dominoes is niet alleen een kunstinstallatie met een architecturale boodschap, maar het is vooral ook een feest voor iedereen. Is er een betere manier om het Festival van de architectuur mee te openen? Ontdek het op 21 september tijdens deze fantastische opener en deel jouw filmpjes via #dominoesgent. 

Meer info over het programma, parcours en praktische informatie vind je hier.

Dominoes is een productie van Station House Opera, Artistiek Directeur Julian Maynard Smith, Productiemanager Dan Adams en Producent Ania Obolewicz voor Artsadmin. Een project van Artsadmin i.s.m. Vlaams Architectuurinstituut, Stadsbouwmeester Gent, Kunstencentrum Vooruit en Stad Gent. In samenwerking met Jaagbaar.
 • Dominos Melbourne on 6th of February 2016

 • Dominoes Marseille door Station House Opera (Foto: Adrien Bargin)

  Dominoes Marseille door Station House Opera (Foto: Adrien Bargin)

 • Dominoes Melbourne (Foto: Sarah Walker)

  Dominoes Melbourne (Foto: Sarah Walker)

 • Dominoes Onseta door Station House Opera (Foto: ACM)

  Dominoes Onseta door Station House Opera (Foto: ACM)

 • Dominoes Onseta door Station House Opera (Foto: ACM)

  Dominoes Onseta door Station House Opera (Foto: ACM)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief