Het brein achter de Dag van de architectuur (D/a)

Nieuws

Voor de Dag van de architectuur (D/a) is het jonge F/a
Curatorenteam aan zet. Op 22 september bepalen zij welke gebouwen uit Vlaanderen en Brussel de selectie halen. Een blik achter de schermen.

"We kregen de vrijheid om zelf de selectie maken, maar ook de ondersteuning om onze eigen stem te ontwikkelen."

Toekomstige generatie ontwerpers
De toekomstige generatie ontwerpers mag voor ons niet ontbreken tijdens het Festival van de architectuur (F/a). Daarom geeft het VAi net als in 2017 de selectie voor de Dag van de architectuur uit handen aan master- en doctoraatstudenten. Na een rondleiding door de architecten op de Standaertsite ter illustratie van het thema en een workshop architectuurkritiek door Sofie De Caigny (directeur Vlaams Architectuurinstituut) en Kirsten Hannema (freelance architectuurcriticus en -journalist), waren onze jonge curatoren klaar om hun longlist op te stellen. Toch?

Selin: “Ik had vooral stress om de longlist op te stellen, je wilt dit zo goed mogelijk doen. Maar gaandeweg ontdekte ik dat we wel de vrijheid kregen om onze eigen stem erin te brengen. Er wordt veel overlegd, terwijl ik had gedacht dat het meer gestuurd zou worden.” Ama sluit zich hierbij aan. “Het is een heel positieve ervaring geweest. Ik had in het begin meer stress dan eigenlijk nodig was.” Ook Céline had het gevoel dat ze gelijkgesteld werd. “Er wordt naar je geluisterd en je werkt samen.” (Lees verder onder de afbeelding)

"Het F/a toont net dat je geen kennis van architectuur moet hebben om een stem te hebben, een visie te ontwikkelen en te oordelen over onze leefomgeving.”

Verbind de stad!?
Het thema van het F/a vormde het uitgangspunt voor de curatoren om hun longlist op te stellen. Lisbeth: “Het leuke is dat je er zoveel kanten mee uit kan, waardoor we ruimte hadden om een grote verscheidenheid aan projecten op te nemen.” Ama vult aan: “Architectuur kan mensen verbinden, materialen verbinden, maar ook heden en verleden. Zo heb ik veel gebouwen in mijn lijst die een herbestemming kregen.” Sofie: “Mensen hebben verbinding nodig en zoeken elkaar op. Het F/a kan tonen wat er architecturaal mogelijk is. Co-housing staat bijvoorbeeld in België nog in zijn kinderschoenen.”

Ook voor Amélie ligt daar de kracht van het F/a. “Architectuuropleidingen leggen vaak de nadruk op een stedelijke context, terwijl in realiteit minstens evenveel mensen rond de stad wonen. Verbind de stad! zegt niet alleen ‘stad’ maar ook randgemeentes. Daarnaast is het mooi dat het thema aandacht heeft voor de positieve aspecten van verdichting, bijvoorbeeld hoe de samenwerking tussen stad en randgemeenten ervoor kan zorgen dat een gebied één geheel vormt.”

  • F/a Curatorenteam (Foto: Woutermaeckelberge)

Aan de slag
Na twee intensieve discussiedagen samen met medewerkers van het VAi, kwam het F/a Curatorenteam tot een verrassende en boeiende selectie. Iedere curator nam een aantal gebouwen voor haar rekening, die ze de komende maanden zou bezoeken en beschrijven. Kate: “Dat sprak mij het meeste aan: gebouwen kunnen bezoeken en een blik achter de schermen krijgen.” Sofie knikt enthousiast. “Het is heel leuk om de architecten te ontmoeten, een individuele rondleiding te krijgen en alles tot in detail te kunnen bekijken.”

Lauren ontmoette daarnaast veel enthousiaste gebouwbeheerders, en zoveel enthousiasme maakte het soms ook moeilijk om kritisch te zijn. Selin: “Je moet je eigen stem vinden: welke positie neem je in, hoe kijk je naar de dingen en wat wil jij meegeven?” Maxine gaat verder. “Eerst luister je naar het verhaal van de architect, tijdens je wandeling door het gebouw ervaar je het ontwerp en hoe het gebruikt wordt. Het wordt extra boeiend als je afstapt van een louter ontwerpmatige of bouwkundige benadering en ook het menselijke aspect binnen laat.”

En toen moesten ze aan de slag met al die informatie. Selin: “Dat je voor een breed publiek schrijft, is wel een oefening. Maar ik vind dit goed. Zo vermijd je dat je vanuit de kerktoren naar architectuur kijkt.” Amélie knikt instemmend. “Architectuur heeft vaak ‘een grote A’. Het F/a toont net dat mensen niet per se kennis van architectuur moeten hebben om ook een stem te hebben, een visie te ontwikkelen en te oordelen over onze leefomgeving.”

Benieuwd naar de keuze van het F/a Curatorenteam? Ontdek hier het volledige programma van de Dag van de architectuur via deze website.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief