Hoe een doe-het-zelfzaak een ontmoetingsplek werd

Nieuws

Robert Declerck (Ledeberg-Doet-Het-Zelf) doet het verhaal van een nieuwe ontmoetingsplek op de een oude industriële site midden in hartje Ledeberg, Gent

"Er was nood een laagdrempelige ontmoetingsplek en een open ruimte met veel groen"

Tijdens de Dag van de architectuur (D/a) op zondag 22 september kan je De Standaertsite in Gent bezoeken. Het unieke project van murmuurarchitecten,
carton123 architectenAE-ArchitectenAtelier Arne Deruyter won recent de provinciale Architectuurprijs Oost-Vlaanderen 2019. ‘Het ontwerp herwaardeert industrieel erfgoed en zorgde voor een grote open ruimte waarbij verschillende elementen met de grens binnen/buiten flirten, op maat van de gemeenschap’, zo klinkt het. Robert Declerck (Ledeberg-Doet-Het-Zelf) vertelt hoe een voormalige industrieplek een nieuwe invulling kreeg. 

F/a: Dag Robert! Hoe zou je De Standaertsite omschrijven als plek?
R/d: “Een brede toegang met links en rechts groen. Honderd meter verder wacht een uitnodigend gebouw met veel glas. Daar vind je De Broederij, de door buurtbewoners beheerde ontmoetingsplek in Ledeberg. Dit weekend is het feest: we hebben net onze eerste jaargang erop zitten!”

"Het was aan de buurtbewoners om te experimenteren: uitzoeken voor welk soort activiteiten en initiatieven er interesse was"

Standaertsite, murmuur architecten, carton123 architecten, AE-Architecten, Atelier Arne Deruyter (Foto: Michiel De Cleene)

F/a: Kan je ons iets meer vertellen over de geschiedenis van de Standaertsite?
R/d: “Gedurende meerdere decennia kon je op deze locatie terecht bij “Standaert-doe-het-zelf”, een van de allereerste grote DIY-zaken in België. Planken op maat, precies dat schroefje dat je zocht, werktuigen allerhande, een deurklink, vensterglas, verf, … je vond het hier allemaal. Technisch minder begaafde medemensen kregen gratis advies bovenop.”

“Ongeloof alom toen einde 2012 de familiezaak Standaert in faling ging. Iedereen kwam hier over de vloer; je ontmoette hier altijd wel iemand die je kende. Al snel dook de vraag op wat er zou gebeuren met de grote winkelruimte en bijhorende parking.”

F/a: Wat deed dat met de buurt?
R/d: “Een groep buurtbewoners zette zich aan de keukentafel en werkte ideeën uit. Een geslaagde volksvergadering en een veelvuldig ondertekende petitie maakten duidelijk wat Ledeberg wilde. Te midden het dichtbebouwde Ledeberg was er nood aan een laagdrempelige ontmoetingsplek en een open ruimte met veel groen. Bovendien wilden buurtbewoners, inmiddels verenigd in Ledeberg-Doet-het-Zelf, die ontmoetingsplek graag zelf beheren. Positieve gesprekken met het stadsbestuur leidden tot een “tijdelijke invulling”. Het was aan de buurtbewoners om te experimenteren: uitzoeken voor welk soort activiteiten en initiatieven er interesse was. In die relatief korte periode waren hier maar liefst 33 organisaties en verenigingen aan de slag, waarvan slechts weinige van het klassieke, ingeburgerde type.”

"Op de Broederij is Ontmoeten bij uitstek het thema waar alles om draait"

De Broederij (Foto: Eric Hulsens)

“Anderhalf jaar experimenteren leidde tot activiteiten die vandaag vaste waarden werden: een herberg / koffiehuis, de Fietskeuken, de geefwinkel, Op Wielekes, een wekelijkse Boerenmarkt, ontmoetingsmomenten van Samenlevingsopbouw, samen koken… Na die experimenteerfase werd het bestaande gebouw grotendeels afgebroken. De resterende structuur werd omgevormd tot een transparant geheel met veel mogelijkheden voor ontmoeting. De rest van het terrein, de Standaertsite, omvat veel groen, drie moestuinen en een grote luifel met ruimte voor uiteenlopende activiteiten: optredens, spelen, schuilen voor zon of regen, sporten, timmeren…”

  • De Broederij Gent (Foto: Eric Hulsens)

  • Standaertsite, murmuur architecten, carton123 architecten, AE-Architecten, Atelier Arne Deruyter (Foto: Michiel De Cleene)

“Eind september 2018 maakte Ledeberg kennis met de nieuwe, veel groenere Standaertsite en met de herberg, inmiddels gekend als De Broederij. “Ontmoeten” is bij uitstek het thema waar alles om draait. Ontmoeten krijgt hier op zeer diverse wijze vorm: samen musiceren of zingen, koken, fietsen herstellen, tuinieren, creatief bezig zijn, Indische dans, co-werken, yoga, circusschool, leesclub, kinderfietsen ontlenen, vergaderen, genieten van hapjes en drankjes, spelen, fotograferen, buurtfeesten, knutselen, Boerenmarkt, feesten…”

F/a: Hoe hebben jullie zich momenteel georganiseerd?
R/d: “Het beheer van De Broederij is, via een overeenkomst met het stadsbestuur, in handen van de vzw Standaertgroep, die is samengesteld uit 5 vzw’s waaronder de oorspronkelijke bewonersgroep. Iedereen is welkom om iets te organiseren. Van organisatoren wordt verwacht dat ze zich inschrijven in het doel om een laagdrempelige ontmoetingsplek uit te bouwen, waar iedereen welkom is. Zoals het hoort in een diverse buurt is er geen onderscheid tussen mensen.”

F/a: Bedankt, Robert!

Feest! Op de Dag van de Architectuur zijn de buren van De Broederij 1 jaar actief op de Standaertsite in Ledeberg: ontdek het programma hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief